Kompozit Nedir, Ne İşe Yarar, Nerelerde Kullanılır?

Kompozit Nedir?

Kompozit, yapısı ve özelliği birbirinden tamamen farklı iki veya daha fazla malzemenin, belirli işlemlerden geçirilip birleştirilerek, daha dayanıklı ve dirençli yeni malzeme haline getirilmesi işlemidir. Ortaya çıkan yeni malzemeye ise kompozit malzeme denir.

Kompozit nedir? Sorusuna kısaca, bir veya birden fazla malzemenin melezlenmesiyle ortaya çıkan yeni ürün olarak cevap verebiliriz. Kullanımı arttıkça ilgi çekmeye devam eden kompozit, başta elektrik ve aydınlatma olmak üzere birçok alanda popüler hale geliyor.

Dayanıklılığın Sembolü Kompozit

Kompozit, işleme sokulan malzemelerin oluşacak malzemeye kıyasla daha baskın ve özellikli şekilde taşınmasını sağlar. Böylece, kompozit sayesinde sanayinin her sektöründe kullanılan, uzun ömürlü, ekonomik ve uygulanması kolay malzemeler ortaya çıkar.

Cam ile plastiğin birleştirilmesiyle ortaya çıkan ürün, hem cam hem de plastik özelliği taşır. Hatta ortaya çıkan ürünün direnci ve dayanıklılığı ana malzemelerinkinden çok daha fazla olur.

Kompozit sektöründe amaç, tekli kullanımlarda dayanıklı ve verimli olmayan, ikili işlemlerde ise erimeyen malzemelerin, uygulama alanlarında uygun nitelikler gösterecek standartlara getirilmesidir. Kompozit malzemeler, otomotiv sektörü, uzay, savunma ve gıda sanayine kadar üretim araçlarının tümünde kullanılır.

Kompozit Ürünlerin Avantajları


• Yüksek Mukavemet
• Hafiflik, Montaj ve Sevkiyat Kolaylığı
• Metale Göre Düşük Maliyet
• Tasarım Esnekliği
• Boyutsal Stabilize
• Yüksek Dielektrik Direnimi
• Yanmazlık Özelliği
• Sıcaktan ve Soğuktan Etkilenmemesi
• Renk Seçenekleri
• Kalıplama Kolaylığı
• Korozyona Dayanıklılık
• Soğuk ve Sıcak Hava Şartlarında İzolasyon Özelliği
• Paslanmaz
• Elektrik ve Su Yalıtım Özelliği
• Rutubet ve Neme Dayanıklılık
• Çalınma Riski yok
• Çevre Dostu
• Antibakteriyel

Elektrik Sektöründe Kompozit Malzeme Kullanımı

Elektrik ve elektronik sanayisinin kullandığı malzemelerin önemli kısmı, kompozit malzemelerden oluşur. Elektrik sektörünün ana malzemesi kablo ve kablonun ekipmanlarıdır. Kompozit malzemeler, kabloların dayanıklılığının artırılması, montajlaması ve uygulanması gibi alanlarda sıklıkla kullanılır.

Bakır kabloların sarılmasıyla tellerin üzerinde bulunan ince koruma ve üstteki plastik bazlı malzemelerin tümü, kompozit malzemelerdir. Kompozit malzemeler ısıya, kimyasallara ve neme karşı çok dirençlidir. Bundan dolayı kompozit malzeme sayesinde kablolar korunur.

Elektrik sektöründe artık sacın ve galvanizin yerini neredeyse her alanda kompozit malzemeler aldı. Günümüzde elektrik tesisatlarının yapımında, yangın gibi durumlarda çok yüksek ısılara dayanabilmeleri için kompozit malzemeler tercih ediliyor. Güvenlik açısından kablo tavası gibi grupların kompozit malzemelerden yapılması da oldukça önem arz ediyor.
Elektrik sektöründe kompozit malzeme, hem kablo imalatında hem de tavandan veya duvardan kablo gruplarının taşınması için kablo tava sistemlerinde kullanılıyor. Böylece kompozit malzemenin elektrik sektöründeki stratejik önemi de gözler önüne seriliyor.

Galvaniz sacdan yapılan kablo tavaları neme, ısıya ve korozyona karşı dayanıksız ve aynı zamanda tavaların taşıma kapasiteleri sınırlı olduğu için ömürleri de kısa olabiliyor. Fakat kompozit malzemeden yapılan kablo tavaların, uygulaması kolay ve dayanıklılığının fazla olması, onların hem taşıma kapasitelerini hem de kullanım ömürlerini uzatıyor.

Elektrik sektöründe kompozit malzemeler, sadece ısıya karşı dirençlerinden değil aynı zamanda çok düşük sıcaklıklara da direndikleri için tercih ediliyor. Ana malzemelerin bir araya getirilmesiyle üretilen kompozit malzemelerin kullanım alanları, ana malzemelerin kullanım alanlarından çok daha fazladır. Kompozit malzeme üretim sektörünün, diğer bütün sektörlere malzeme üretmek durumunda kalması, onu stratejik bir sektör haline getirmiştir.

Kompozit Malzeme Başka Nerelerde Kullanılır?

Kompozit, sıcaklığa olan direnci sayesinde güneş tribünlerinde kullanılan tek malzemedir. Sokak aydınlatmasında, lamba gövdelerinde, ev ve iş yeri sayaç panolarının korunmasında kullanılan malzemelerin tümü kompozit malzemelerdir. Rüzgâr tribün kanatları; hafif, ısıya ve neme dayanıklı olan kompozit malzemeyle yapılır.
Isıya karşı son derece dayanıklı olan silikon kablo çeşitleri, tamamen kompozit malzemelerden üretilir. Hafif ve yüksek ısıya dayanıklı olduğu için özellikle seramik, çimento ve demir çelik fabrikalarından enerji taşıyan kabloların hemen hemen hepsi kompozit malzemelerden imal edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Mesaj Gönder
Merhaba,
Nasıl yardımcı olabiliriz.